2018. február 23. péntek
Boldog névnapot Alfréd!

Magyar Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Egyesület
6722. Szeged, Párizsi krt. 8-12.
Telefon: 70/45-222-33
e-mail: info@mszkik.hu
 

Az ingázók jobban megszenvedik a tumultust a határon: a hosszabb nyitvatartásért lobbiznak

Forrás: www.delmagyar.hu, 2017.07.22.

Ásotthalom, Tiszasziget, Röszke - Egyre többen járnak át Magyarországra dolgozni a jobb fizetésért a szerbiai határ menti falvakból - most viszont az ingázók naponta töltenek órákat sorban állással a nyári tumultus miatt. Aláírásokat gyűjtenek a kishatárátkelők hosszabb nyitvatartásáért, a kérvényt Belgrádba is elküldték.

– Naponta jövök. Reggel hatra már ideállok, hogy az elsők között átjussak – mondta tegnap délután az ásotthalmi határátkelőnél Ozsvár Andrea, aki Mórahalmon dolgozik. Igaz, nyolckor kezdődik a munkaideje, nem kell annyira sietni. A fiatal nő azért áll be időben a sorba, mert ha csak a nyitásra érkezne, biztos elkésne a munkahelyéről. – Csütörtökön itt álltunk hazafelé legalább egy órát – a palicsi Andrea az ásotthalmi átkelőt szokta használni, mivel a munkahelyéhez és Palicshoz is ez van a legközelebb.

Már hetek óta több órát kell várakozni a kilépésnél a nagy röszkei határátkelőnél, mivel elindultak szabadságra a vendégmunkások, megindultak a nyaralók, elkezdődött az iskolai szünidő. A Szerbiából dolgozni járók közül többen motorral járnak, vagy összeállnak, hogy egy autóval jussanak át.

Sokaknak ez bonyodalmat jelent, így aláírásokat gyűjtöttek, majd a horgosi tanács vezetője, Sors Róbert hivatalosan is a szerb kormányhoz fordult, hogy az tegyen lépéseket a kisebb határátkelők hosszabb nyitvatartásáért. Válasz egyelőre nem érkezett.

Korábban is nyithatnának

– Hatkor szoktunk kezdeni, ez most lehetetlen – Raffai István Törökkanizsán él, de egy szatymazi, PVC-csöveket gyártó üzemben dolgozik. A férfi szerint jó lenne, ha a kisebb határátkelők, amelyeket a nemzetközi röszkei állomás óriási forgalma miatt mostanában használnak, legalább ötkor már nyitnának.

Horgoson az egyik kávézó tulajdonosa, Tibor mutatja a közösségi oldalon szerveződőket és a kérvényt, amelyet a falu vezetője küldött Belgrádba.

Isten ments, hogy autóval menjek

– Őrület van a határokon – Török György, a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara elnöke éppen nyaral, de repülővel utazott, mert évek óta tapasztalja a határokon kialakuló katasztrofális állapotokat. – Nemcsak kamarai elnökként, hanem szabadkai és szegedi székhelyű cég vezetőjeként is nagyon sok bajunk van az átkeléssel – Török György szerint ez nemcsak a nyári extrém helyzet ideje alatt, hanem máskor is probléma. Igaz, nem akkora, mint most.– A kormány feladata lenne, hogy valamilyen megoldást találjanak – Török szerint a magyar–szerb határ kemény erőpróba a cégek, de a munkavállalók számára is. Egyre nagyobb szükség van a vajdasági munkaerőre, jönnek is dolgozni a jobb fizetések miatt, de sokakat elriaszt a napi ingázást nehezítő határátkelés. Sokak szerint az is nehézkessé teszi a határon való átjutást, hogy a hivatalos oldalak nem adnak megfelelő tájékoztatást.

Lassú a Hivatalos tájékoztatás

Kérjük, indulás előtt tájékozódjon a hivatalos oldalakon! – többnyire arra figyelmeztetik az utazókat, hogy a hivatalos oldalakon nézzék meg, melyik határátkelő felé érdemes elindulni. Az utazók viszont azt tapasztalják, hogy a valóság nem mindig van szinkronban a tájékoztatással.

Mi is megnéztük pénteken dél és kettő óra között: szinte alig álltak autók a nemzetközi határátkelőnél, és a tiszaszigeti, az ásotthalmi és a röszkei kishatárátkelő is majdnem üres volt. Mindeközben ekkor még háromórás várakozást jeleztek hivatalosan a hatóságok. Azután kiderült, hogy az autópályán történt egy baleset, öt-hét kilométeres sor torlódott fel Kecskemét környékén, így átmenetileg kiürült a határ. A Facebookon szerveződött tematikus csoportban már majdnem 23 ezer tag van – itt azonnal jelezték a forgalomcsökkenéseket.Hozzászólások

Ehhez a hírhez még senki sem szólt hozzá. Legyen Ön az első!

Szóljon hozzá

HTML kód használata nem engedélyezett, de a webcímek automatikusan át lesznek alakítva linkekké. Az e-mail cím soha nem lesz publikálva.. A hozzászólások moderálási jogát fenntartjuk. Az avatarok megjelenítéséhez a Gravatar szolgáltatást használjuk. Töltse föl képét itt: www.gravatar.com.

Remaining characters

security image

Minden  -al jelölt mező kitöltése kötelező!