2018. február 23. péntek
Boldog névnapot Alfréd!

Magyar Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Egyesület
6722. Szeged, Párizsi krt. 8-12.
Telefon: 70/45-222-33
e-mail: info@mszkik.hu
 

Két málnafeldolgozó épül Szerbiában

Forrás: Pannon RTV, 2018-02-13

A Magyarországgal való együttműködésnek köszönhetően Arilje és Požega településeken málnafeldolgozó üzemeket hoznak létre - jelentette be hétfőn Branislav Nedimović.

Málnafeldolgozó üzemeket hoznak létre Szerbiában, amelyek pénzügyi támogatását, és a felszerelését Magyarország biztosítja. A két fél a pénteki szerb-magyar közös kormányülésen írta alá a szerződést, ami alapján a feldolgozott málnát Magyarországra exportálják - jelentette be Branislav Nedimović szerb mezőgazdasági miniszter.

Vajdaságban kevésbé jellemző, hogy a termelők málnatermesztéssel foglalkoznak, az ágazat inkább Szerbia déli részén virágzik. A két ország közötti együttműködés a termelőket hivatott segíteni. Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter pénteken a szerb-magyar kormányülésen kiemelte, a Magyar Kormány célja, hogy ne csak Vajdaságban, hanem Szerbia déli területein is megjelenjenek a magyar befektetők.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter, Magyarország: „Fontos tény, hogy ma már nem csak Szerbia északi részében, hanem Szerbia déli részében is megjelennek magyar vállalatok. A mai napon aláírásra kerül az a megállapodás, amelynek értelmében 10 millió eurós befektetéssel egy magyar-szerb élelmiszer-feldolgozó vállalat kezdi meg tevékenységét Szerbiában. Évente több száz tonna málna feldolgozásával fognak foglalkozni.”

A málnafeldolgozó üzemeket Arilje és Požega településen létesítik. Az említett létesítményekben ipari feldolgozásra szánt málnát dolgoznak fel.

Branislav Nedimović, mezőgazdasági miniszter: „Pénteken írtunk alá egy megállapodást a két vállalat között. Az egyik magyarországi székhelyű, a másik pedig Ariljeban lesz. A szerb fél feladata lesz, hogy beszerezze a megfelelő mennyiségű termést, valamint biztosítsa a területet Ariljeben. A magyar félnek a pénzügyi forrásokat kell biztosítania, továbbá az itt előállított termék zökkenőmentes exportját, valamint a műszaki feltételeket. Miért fontos ez? Ötezer tonna olyan málna, amely nem elsőosztályú, hanem ipari feldolgozásra szánták, itt kerül majd feldolgozásra. Ez olyan áru, amelynek eddig nem volt nagy vásárlói köre.”

A szerződés alapján az üzemekben feldolgozott málnát 10 évig Magyarországra exportálják. A két feldolgozóüzem mellett a tervek szerint még egyet megnyitnak majd Szerbiában, erről azonban nem mondott részleteket a szerb mezőgazdasági miniszter.Hozzászólások

Ehhez a hírhez még senki sem szólt hozzá. Legyen Ön az első!

Szóljon hozzá

HTML kód használata nem engedélyezett, de a webcímek automatikusan át lesznek alakítva linkekké. Az e-mail cím soha nem lesz publikálva.. A hozzászólások moderálási jogát fenntartjuk. Az avatarok megjelenítéséhez a Gravatar szolgáltatást használjuk. Töltse föl képét itt: www.gravatar.com.

Remaining characters

security image

Minden  -al jelölt mező kitöltése kötelező!