2018. március 20. kedd
Boldog névnapot Klaudia!

Magyar Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Egyesület
6722. Szeged, Párizsi krt. 8-12.
Telefon: 70/45-222-33
e-mail: info@mszkik.hu
 

MKIK Brüsszeli EU Képviseletének elektronikus hírlevele (2017/11)

HÍREK

Európai tavasz?
A legfrissebb Eurobarométer felmérés szerint nő az optimizmus
Az európaiak többsége (56%) derülátó az EU jövőjét illetően – ami 6 százalékpontos emelkedést jelent 2016 ősze óta. A legjelentősebb növekedést Franciaországban (55%, +14 százalékpont tavaly ősz óta), Dániában (70%, +13 százalékpont) és Portugáliában (64%, +10 százalékpont) lehet megfigyelni. Az európaiaknak közel a fele úgy gondolja, hogy nemzeti gazdaságuk jelenlegi helyzete „jó” (46%, +5 százalékpont 2016 ősze óta). Ez az arány az elmúlt években jelentősen nőtt (+20 ponttal 2013 tavasza óta, +26 ponttal 2009 tavasza óta).

Növekszik a kereslet a határon átnyúló online vásárlás iránt
Az eredménytábla szerint az elektronikus kereskedelembe vetett fogyasztói bizalom ugrásszerűen megnőtt. Tíz év alatt csaknem megkettőződött az interneten vásárló európaiak aránya (a 2007. évi 29,7%-ról 2017-ben 55%-ra). A legutóbbi eredménytábla óta a fogyasztói bizalom mértéke a belföldi kiskereskedőktől való vásárlás esetén 12 százalékponttal, a más uniós tagállamból történő vásárlás esetén pedig 21 százalékponttal emelkedett. Miközben általában véve javultak a fogyasztói körülmények a legutóbbi eredménytábla óta, a bizalom, az ismeretek és a védelem nagysága továbbra is eltér a különböző országokban.

Majdnem félmillió kisvállalkozás profitál a Juncker-tervből
Nagyjából két év alatt több mint 225 milliárd eurót mozgósíthatott az Európai Unió tagállamaiban a Juncker-tervnek is nevezett Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI). Az EFSI felállítása óta eltelt időben jóváhagyott projektek végrehajtásához összesen mintegy 43 milliárd eurót ítéltek meg, ebből 33,7 milliárdot infrastruktúra-fejlesztésre, 10 milliárdot pedig a kkv-k támogatására. A Juncker-terv lényege, hogy az uniós büdzséből rendelkezésre bocsátott összegek segítségével olyan beruházások megvalósulását segítsék elő a multiplikátorhatást kihasználva, amelyeket a magánszektor gazdasági alapon esetleg túl kockázatosnak ítélne, de ilyen ösztönzővel mégis hajlandó belevágni a megvalósításba.

A kis értékű követelések új európai eljárása
Az Európai Bizottság tökéletesítette a kis értékű követelések eljárását, így 2017. július 14. óta lehetőség nyílt arra, hogy a fogyasztók 5 000 EUR-nál kisebb értékű követelések esetében gyorsított internetes eljáráshoz folyamodjanak. Az eljárás árukkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos pénzkövetelések esetében alkalmazható. Lehetővé teszi tehát, hogy a fogyasztó keresetet indítson olyan hibás termék ügyében, amelyet egy másik uniós országban vásárolt, vagy amelyet online vásárolt egy másik uniós országban élő személytől. A kis értékű követelések eljárása túlnyomórészt írásban zajlik.

ESEMÉNYEK

2017. október 11.
A KKV-k regionális együttműködése a fejlett gyártás területén
Szervező: Régiók Bizottsága
Helyszín: Centre Borchette, rue froissart 36

2017. szeptember 8. Brüsszel
Civil társadalom díj 2017
Szervező: Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB)
Helyszín: EGSZB, Rue van Maerlant 2

2017. október 23-25. Brüsszel
Energia Információs Napok
Szervező: Európai Bizottság
Helyszín: Európai Bizottság, Charlemagne épület, rue de la Loi 170

2017. november 6-10. Brüsszel
Nyersanyag Hét 2017
Szervező: Európai Bizottság
Helyszín: további információk hamarosan

2017. november 13. Brüsszel
Intelligens, innovatív és fenntartható városi mobilitás
Szervező: Európai Bizottság
Helyszín: Ateliers des tanneurs

2017. november 20-24. Brüsszel
Szakképzés Európai Hete
Szervező: Európai Bizottság
Helyszín: számos brüsszeli és európai helyszín

PÁLYÁZAT

Egymilliárd euró fenntartható közlekedés fejlesztésére
Az Európai Bizottság 2017, február 8-án új pályázati felhívást tett közzé az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) és más pénzalapok, köztük az Európai Stratégiai Beruházási Alap forrásainak igénybevételére. A pályázati kiírás célja, hogy ösztönözze a beruházások létrejöttét az innnovatív és fenntartható közlekedési infrastruktúra-fejlesztések terén, egyúttal pedig támogassa az infrastruktúra kiépítéséhez szükséges munkahelyek létrejöttét.

Jelentkezési határidő:
2017. november 30.

H2020 projektek konzorciumai által meghirdetett versenypályázati kiírások
A Horizont 2020 IKT projektek rendszeresen publikálnak tudásközpontok és KKV-k együttműködését, technológia transzfert, kísérleti infrastruktúrák hasznosítását, IKT technológiákra épülő ökoszisztémák fejlesztését támogató versenypályázatokat. A versenypályázatok a H2020 Participant Portálon vagy a projektkezdeményezések weboldalain kerülnek publikálásra.

Jelentkezési határidők:
2017.09.01 – 2017. október: TagItSmart!
2017.10.31 - 2018. február: symbIoTe
2018.01.01 - 2018.03.31: Vicinity

FÓKUSZBAN AZ UNIÓ

Az észt EU soros elnökség prioritásai

Mivel az Európai Unió soros elnöki tisztségét az Egyesült Királyság 2017 második félévében a Brexitre tekintettel nem kívánta betölteni, Észtország lépett a helyére, és a tervezettnél fél évvel korábban kezdte meg elnökségét. Így 2017. július elsejétől az EU egyik legkisebb országa, Észtország vette át az elnökséget az észt-bolgár-osztrák elnökségi trió első tagjaként. Észtország számos területen kiemelkedő eredményekkel és igen jelentős tapasztalattal rendelkezik – legyen szó online fejlesztésekről, e-közigazgatásról vagy épp környezetvédelemről. Ezek a prioritások tükröződnek az észt elnökségi programban is, amelynek prioritásai a következők:

1. Nyitott és innovatív európai gazdaság
Az észt elnökség célja a vállalkozói környezet további fejlesztése, az új vállalkozások beindításának egyszerűsítése, valamint az Egységes Piac által nyújtott lehetőségek kiaknázása. Ezért olyan fontos területek kerülnek fókuszba, mint a szolgáltatások szabad áramlása, a vállalkozások határokon átnyúló tevékenységének egyszerűsítése, valamint az európai bankunió második fázisának kiteljesítése. A cégek finanszírozási diverzifikációjának ösztönzése érdekében Tallinn célja a tőkepiaci unió végrehajtása. Az észt elnökség a kereskedelempolitika terén elsősorban a kereskedelmi védintézkedések és a harmadik országokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodások kapcsán kíván előrelépni.

2. Biztonságos Európa megőrzése
A terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc érdekében, valamint a külső határok védelmének célját szem előtt tartva Tallinn olyan modern IT megoldások és adatbázisok kialakítása mellett tör lándzsát, amelyek megfelelően kiegészítik az eddig elért eredményeket és támogatják a schengeni rendszer működését. E törekvés magában foglalja az Európai Be- és Kiléptető rendszer (Entry-Exit System), az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) és az Európai Bűnügyi Nyilvántartási Információs Rendszer (ECRIS) kialakítását egyaránt. Az észt elnökség számára kiemelt prioritás az EU külpolitikai egységének megőrzése és a szomszédságpolitika, ezért támogatják az EU Globális Stratégiájának célkitűzéseit, a transzatlanti kapcsolatok fejlesztését és azt, hogy a Keleti Partnerség az EU politikai fókuszában maradjon. Az EU-Oroszország viszonyban a 2016-ban kialakított 5 alapelv, az afrikai, karibi és csendes-óceániai térség kapcsán pedig a Cotonou-i Egyezmény felülvizsgálata az irányadó Tallinn számára.

3. A digitalizáció és az adatok szabad áramlásának Európája
A digitalizáció területén megszerzett észt tapasztalatokra alapozva Tallinn kiemelt figyelmet fordít a Digitális Egységes Piac kiteljesítését előmozdító dossziékra. A digitális egységes piac további fejlsztése, az e-megoldások és adatok kiterjedtebb használata és a határon átnyúló digitális szolgáltatások elősegítése mind napirendre kerül a következő félévben Tallinn vezényletével.

4. Befogadó és fenntartható Európa
Az információs társadalom kialakulása megváltoztatja a munkavégzési környezetet és annak körülményeit, ami új megvilágításba helyezi a munka és a családi élet egyensúlyát is. A személyek és munkavállalók szabad mozgása érdekében Tallinn a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló rendelet felülvizsgálatára, az ifjúság oktatására és foglalkoztatására, valamint az ún. kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályozás tisztességes reformjára törekszik. A környezetvédelem és a klímapolitika terén Észtország folytatni kívánja az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (ETS) modernizációját.

Az észt elnökség honlapja:
https://www.eu2017.ee/

Az észt elnökség munkaprogramja:
https://www.eu2017.ee/sites/default/files/2017-06/EU2017EE%20Programme_0.pdf

Az észt elnökség naptárának tervezete (2017. július 1. – december 31.):
http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-calendar/EE-presidency-calendar-2017/Mellékelt állományok

Állománynév Típus Méret
mkik_eu_hirlevel_2017_11_szam.pdf pdf 1.01 MB

Hozzászólások

Ehhez a hírhez még senki sem szólt hozzá. Legyen Ön az első!

Szóljon hozzá

HTML kód használata nem engedélyezett, de a webcímek automatikusan át lesznek alakítva linkekké. Az e-mail cím soha nem lesz publikálva.. A hozzászólások moderálási jogát fenntartjuk. Az avatarok megjelenítéséhez a Gravatar szolgáltatást használjuk. Töltse föl képét itt: www.gravatar.com.

Remaining characters

security image

Minden  -al jelölt mező kitöltése kötelező!